Firebase Başlantısı ve Android Projesi !

In Genel, Blog
28 Temmuz 2021
5 min read

Firebase Başlantısı ve Android Projesi !

Firebase Projesi Oluşturma ve Android Projesine Firebase Ekleme

Merhabalar arkadaşlar, biraz uzun bir aradan sonra tekrardan Flutter-Dart yazılarımla sizlerleyim. 🙂 Bugün flutter projelerimiz için önemli bir adım olan Firebase yani veritabanı bağlantısı nasıl yapılır onu anlatmaya çalışacağım. O zaman çok uzatmadan hemen başlayalımm…


İlk Adım : Firebase Projesi Oluşturalım !

İlk olarak https://firebase.google.com/ linkine tıklayarak firebase’in sayfasına gidelim. Karşınıza aynı yandaki görsel gibi açılan ekranda başlamak için “Get started” butonuna basalım.

Unutmayalım ki Firebase servislerini kullanabilmek için gmail hesabınızın olması gerekiyor. Mevcut gmail hesabınız varsa onunla yoksa da yeni hesap oluşturarak oturum açtıktan sonra aşağıdaki görselle karşılaşacaksınız.

Burada ise “Proje Oluştur” ya da sayfanın dili ingilizce ise “Create Project” diyerek projemizi oluşturmaya başlıyoruz.

Bir sonraki ekranda sizden proje isminizi isteyecektir. Ben genelde flutter projesine verdiğim ismi veriyorum.

Proje ismini yazdıktan sonra “Firebase şartlarını kabul ediyorum” kutucuğunu onaylayıp bir sonraki sayfaya geçiyoruz. Bir sonraki ekranda da hiç bir değişiklik yapmadan Devam / Next butonuna tıklıyoruz. Açılan yeni sayfada tüm kullanım şartları kabul eden kutucukları onaylayarak “Proje Oluştur” diyerek bu adımı da tamamlıyoruz. Bir kaç saniye proje oluşturulmasını bekledikten sonra Devam diyerek proje oluşturma adımını tamamen tamamlamış oluyoruz…

Sırada ikinci adımımız yani projemize firebase ekleme adımı, hadi hemen ona da bakalım…


İkinci Adım : Android Projesine Firebase Ekleme !

Bildiğiniz gibi Flutter aynı kod ile hem Android hem iOS için uygulama çıkartabiliyor. Bu yüzden hangi platform da geliştirme yapacaksak, o platform için uygulamamızı firebase üzerinden yapılandırmamız gerekiyor. Ben bu yazıda kullandığım platform olan Android yapılandırması üzerinden konuyu anlatacağım.

Yukardaki ekranda işaretli alandaki Android seçeneğini seçerek devam ediyoruz. Açılan ekranda ilk olarak paket adının ne olduğunu soruyor. Bunu flutter projesi oluşturduğunuz klasörünüzün android\app\ dosya yolunun içinde ki build.gradle dosyasından bulabilirsiniz.

*****aplicationId=sizin paket adınız *****tek yapmanız gereken tırnak işaretlerini almadan kopyalayıp yapıştırmak !

Uygulamayı kaydettikten sonra aynı sayfada ki ikinci adım olan google-services.json dosyasını indirme adımı var. Burdan dosyayı indiriyoruz ve inen dosyayı yukarda belirttiğimiz build.gradle ile aynı klasöre yani android\app\ klasörü içine atıyoruz. Ve sonraki adıma geçiyoruz.

  • Üçüncü adımda ise projedeki bazı dosyalarımıza eklememiz gereken kod satırlarımız mevcut. Ekrandaki kod parçacığında yazan //Add this line satırının altındaki classpath ‘com.google.gms:google-services:4.3.8’ kodunu android\build.gradle dosyasındaki dependencies in altına yapıştırıyoruz ve kaydediyoruz.
  • Bir alttaki kod parçacığı içinde yazan //Add this line satırı altındaki apply plugin: ‘com.google.gms.google-services’ kodunu kopyalayarak android\app\build.gradle dosyasının en altına yapıştırıyoruz ve kaydediyoruz.

Şimdi ise cloud firestore servisini kullanabilmemiz için hazırlanmış eklentiyi dosyamıza eklememiz lazım. Eklenti kod satırını cloud_firestore diye aratarak her yerde bulabilirsiniz. Dosyamıza eklemek için proje klasörümüzde bulunan pubxpec.yaml dosyamızdaki dependencies satırının altına yapıştırıyoruz.


Burada ilk dikkat etmemiz gereken şey eklediğimiz ya da ekleyeceğimiz servislerin flutter yazısı ile aynı hizada ve dependencies’in altında olmasıdır. Bu satırı da ekledikten sonra kaydederek projemize entegre ediyoruz.

Diğer bir önemli kısım ise şudur: Dikkat ederseniz cloud_firestore satırının üzerinde cupertino_icons eklentisi önünde bazı sayılar ile projeye eklenmiş durumdadır. Bu sayılar o eklentinin versiyonudur. Eğer belli bir verisyonu eklemek istiyorsanız o sayıları da yazarak kaydetmeniz gerekmektedir. cloud_firestore gibi hiç bir şey yazmadan yani önü boş ekilde kaydedersek, o eklentiye ait son sürüm projeye eklenmiş olur.

Son olarak cloud_firestore u programımızın hangi dosyasında kullanacaksak import ‘package:firebase_core/firebase_core.dart’; satırını o dosyanın en üzerinde yapıştırıyoruz. Ben mesela Visual Studio Code platformunu kullanıyorum ve bu kodlar otomatik olarak dosyanın en başına ekleniyor.


Eveeet, kısaca çok uzatmadan ve sıkmadan anlaşılır bir şekilde veritabanı bağlantısını anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olur, olmuştur, olacaktır 🙂 Bir sonraki yazım için arayı bu kadar açmamayı düşünüyorum artık… Sizin de anlatmamı istediğiniz yada merak ettiğiniz bir konu varsa yorumlarda belirtebilirsiniz… Onu da elimden geldiğince anlatmaya çalışırım.

O zaman bir sonraki yazı da görüşmek üzereee… Desteklerini ve yorumlarınızı bekliyorumm 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir